facebook pixel

Hiša na Bledu: les za domačnost in toplino.

22.08.2022 / Nina Petek
Hiša na Bledu je radikalno rekonstruirana stanovanjska hiša. Zasnovana je tako, da lahko v njej neodvisno bivata dve sestri, ki sta objekt podedovali od staršev.

Zaradi dotrajanosti objekta iz leta 1955 in tlorisa, ki ni ustrezal njunemu načinu bivanja, sta investitorici spoznali, da je najracionalnejše, da večji del hiše zgradita na novo. Ohranjena je bila le v brežino delno vkopana klet. V njej so skupni servisni prostori in prostor za druženje, dozidana pa je bila garaža, v kateri je bila kot ena od notranjih sten ohranjena izvorna kamnita fasada. Nova plošča nad kletjo je na dveh mestih konzolno previsna. Nanjo sta postavljeni dve samostojni hišici, povezani s skupnim vstopnim delom in skupno teraso na južni strani. Objekt, ki leži v naravnem okolju pod Stražo, je tako členjen v manjše stavbne volumne in obenem nakazuje prisotnost obeh prebivalk. Zasnova zidanega, delno vkopanega podstavka in lesene nadgradnje na sodoben način interpretira tipologijo gorenjske stavbne dediščine.

Oba stavbna volumna in povezovalni del so v celoti, vključno s stropom mansarde in dvokapno streho, izvedeni iz križno lepljenih lesenih plošč. Lesena konstrukcija je oblečena v toplotno izolacijo in leseno fasado iz termično modificiranih smrekovih desk, v notranjosti pa ostaja vidna. Interjer tako zaznamuje veliko lesa, kar ustvarja občutek domačnosti in topline. Skandinavsko minimalistično notranje oblikovanje poživi nekaj živopisnih eklektičnih dodatkov: zapuščina izvorne hiše, ohranjeni fragmenti pred desetletji porušene bližnje vile in spominki, ki so jih lastniki prinesli s potovanj.

Ime projekta: Hiša na Bledu
Arhitektura: GENIUS LOCI, Inštitut za arhitekturo in urbanizem, d.o.o., doc. mag. Andrej Černigoj, univ. dipl. inž. arh. Mojca Švigelj Černigoj, univ. dipl. inž. arh. Nejc Černigoj, mag. inž. arh.
Lokacija: Bled
Bivalna površina: 286 m2
Površina parcele: 860 m2
Leto izvedbe: 2021

Vir: 6. 7. 2022. Lesene hiše: Hiša na Bledu - les za domačnost in toplino. Hausbau Slovenija. 178 - 181. www.hausbau.si

#1 - Hiša na Bledu: les za domačnost in toplino.