facebook pixel

Marles - Hiša v Lescah: Popolnost bivanja s pogledom

12.09.2022 / Nina Petek
Lastnika hiše, ki stoji na robu novega naselja, le nekaj križišč od središča Lesc, sta že dolgo vedela, da si bosta po upokojitvi omislila manjše, bolj obvladljivo domovanje, ki jima bo omogočilo umirjeno in kakovostno bivanje brez večjih skrbi.

 

"Vedno sva stavila na kakovost. Po srcu sva minimalista, zato toliko bolj ceniva bivanje z najboljšimi arhitekturnimi in prostorskimi rešitvami," pove lastnica, ki pravi, da mora dom izražati osebnost in individualni življenjski slog posameznika.

Njuno prejšnje domovanje je bila vila, ki sta jo v veliki meri tudi sama obnovila. Imela je 300 m2 površine, 1200 m2 vrta in precej žive meje. Z vzdrževanjem prostorov in okolice je bilo ogromno dela, pa tudi stroški s kurjavo so bili vistveno višji kot sedaj. Ker sta si zadala, da bo njuna druga polovica življenja posvečena preprostosti in dobremu počutju, je bila odločitev za monotažno leseno gradnjo lahka in zanju edina izbira.

Predstavniki Marlesa so se bili pripravljeni pogovarjati in se prilagajati, bili so zelo odzivni in korektni, prevladale pa so tudi njihove izkušnje. Za odločitev jima niti za trenutek ni žal. Saj lahko še danes, če se pojavi kakršenkoli problem, pokličeta in Marlesovi delavci bodo prišli ter uredili težavo. Kar je pri dandanašnjih mojstrih žal vse prej kot samoumevno. Tudi s hitrostjo gradnje sta bila zelo zadovoljna. Dela so se začela novembra, konec maja sta se že vselila. Vsa dela so potekala do roka natančno, edino pri podlagi so morali počakati, ker je bila zima in so bila tla nekoliko preveč vlažna.

Vse glavne bivalne prostore sta si že od vsega začetka zamislila v pritličju, da je vse z lahkoto dostopno tudi v primeru težje gibljivosti v poznejšem življenjskem obdobju. Širina vrat je povsot prilagojena potencialni uporabi invalidskega vozička. Tla so v večini prostorov iz naravno beljenega hrasta. Največ pozornosti v bivalnem delu pritegnejo veliki stekleni elementi, ki segajo od tal do stropa in tudi iz spalnice vabijo k bazenu. Med vzpenjanjem po masivnih lesenih stopnicah, ki s svojo umeščenostjo določajo ritem prehoda med zgornjo in spodnjo etažo, je mogoče opaziti, da celotno hišo odlikujejo neopazni prehodi med prostori, ki z zastekljenimi velikimi površinami z veliko naravne svetlobe poudarjajo prijetno bivanjsko vzdušje.

Zunaj hiše na terasi je bazen, ki ga zakonca z veseljem uporabljata, saj sicer poleti na morju ne dopustujeta. Tu je na voljo vse, kar potrebujeta. Imata visoke grede z nekaj zelenjave in poletno kuhinjo, tako da vsaj šest mesecev kuhata zunaj. Tudi v zimskih in pomladnih mesecih kakšne ribe in krepčilno juho raje pripravita zunaj, poletje in jesen pa sta sploh namenjena preživljanju večine dni zunaj.

Slovo od stare hiše je bilo za gospoda težje kot za gospo. A vsako obdobje v življenju se enkrat konča in začne se novo. S kakovostjo življenja v novi hiši sta oba celo zadovoljna; želita si le, da bi jima zdravje še dolgo služilo. Dneve si lepšata s sprehodi do Šobca in čez travnike proti Radovljici.  S kolesom tudi do Bleda ni daleč.

Vir: Selan, A. (2022). Hiše za vse generacije: Marles - Hiša v Lescah: Popolnost bivanja s pogledom. Hausbau Slovenija, 42, 44 - 49.

#1 - Marles - Hiša v Lescah: Popolnost bivanja s pogledom#2 - Marles - Hiša v Lescah: Popolnost bivanja s pogledom#3 - Marles - Hiša v Lescah: Popolnost bivanja s pogledom