facebook pixel

Sodobna prenova stanovanja ali kulisa za fotografiranje?

05.10.2022 / Nina Petek
Se še spomnite filma Parazit, ki je leta 2019 navdušil gledalce in prejel več nagrad? Uspešnica korejskega filmskega režiserja je bil med drugim tudi navdih za zasnovo interierja stanovanja na Prulah v Ljubljani. Projekt predstavlja točko srečanja različnih kreativnih dejavnosti, arhitekture in filmske industrije, ter tako dokazuje, da arhitekti vizualno inspiracijo črpajo od vsepovsod.

 

Že ob vstopu v stanovanje je mogoče zaznati elemente, inspirirane po omenjenem filmu; po besedah arhitektk iz arhitekturnega studia GAO je bil cilj ustvariti dinamičen, bleščeč in filmsko dramatičen interier. Skozi oblikovanje interierja so arhitektke želele izraziti zgodbo življenja stanovalcev. Naracija je še en aspekt oblikovanja interierja, ki spominja na filmsko umetnost.

 

Stanovanje na Prulah je imelo s svojo podolgovato zasnovo in osvetljenostjo po celotni dolžini tlorisa veliko potenciala za prenovo, za realizacijo kakovostnega projekta in navdih pa je bila bistvena kar naročnica sama. Ta kot vplivnica družbenih omrežij s poudarkom na Instagramu živi dinamično in je nenehno v gibanju. Oblikovanje interierja je zato izhajalo tako iz naročničinih zasebnih kot poklicnih potreb – stanovanje ni namenjeno le bivanju, pač pa tudi promoviranju izdelkov na socialnih omrežjih, zato so bili prostori zasnovani tudi na podlagi specifik tega novodobnega poklica. 

 

Arhitektke so poskušale ustvariti mehko in ženstveno celoto, ki s svojimi mehkimi in svetlimi prehodi med prostori odraža bivanjsko udobje sodobnega stanovanja. Arhitektke dodajo, da se »ravnovesje med karizmo danega prostora in karizmo načina življenja samega se izraža v toplini, ki smo jo poustvarjali z lesenim stropom, detajli v ratanu ter žametu, zavesami in ostalimi dodatki.«

 

Ob vstopu v stanovanje najprej zagledamo veliko, bleščečo omaro s steklenimi vrati, ki je bogat osvetljena in deluje kot osrednje svetlobno telo vstopnega dela stanovanja. V omari je nastanjena lastničina zbirka dizajnerskih torbic in čevljev. 

 

Hodnik se nato razcepi na dve strani. Na levi vodi do velike spalnice z osrednjim budoarjem in triptihom ogledal, ki zaznamujejo celoten prostor. Steklena stena vzpostavlja vizualno povezavo s kopalnico z zavesami, ki zagotavljajo intimo. Zavese pa imajo še drugo vlogo; kot povedo arhitektke »soustvarjajo zvočnost prostora, oblikovano z uporabo tekstila, ki vpija moteče zvoke.« Karakter kopalnice močno zaznamujejo tudi armature v kovinsko zlati barvi, ki se kontrastno ujemajo s črno kamnito talno oblogo.

 

Na desni strani hodnika se prostor postopoma prelije v osrednji bivalni del, kar je zaznamovano tudi v tlaku – kamnita obloga preide v leseno. Osrednji bivalni prostor sestavljajo kuhinja, jedilnica in dnevna soba, ki jih povezuje simbolična okrogla štukatura. Tudi tukaj naletimo na element zavese, ki omehča kuhinjo, bivalni del pa je poudarjen z mehko linijo zofe znamke EDRA. Tekstilni paneli v nežnih lesenih okvirjih predstavljajo vizualno zaledje ovalne jedilne mize, ki jo dopolnjujejo stoli znamke GUBI v svetlorožnati barvi in lestenec znamke MOOOI.

 

Podatki o projektu:
Ime projekta: Blišč v mestu
Avtorji: Petra Zakrajšek, Sara Hočevar, Urška Černigoj
Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Leto: 2021
Površina: 160,9 m2
Fotografije: Miran Kambič

 

Vir: MojMojster Magazin - Trendi. (2022). Sodobna prenova stanovanja ali kulisa za fotografiranje? Pridobljeno s https://www.mojmojster.net/clanek/1837/sodobna_prenova_stanovanja_ali_kulisa_za_fotografiranje_gao_arhitekti

#1 - Sodobna prenova stanovanja ali kulisa za fotografiranje?#2 - Sodobna prenova stanovanja ali kulisa za fotografiranje?#3 - Sodobna prenova stanovanja ali kulisa za fotografiranje?#4 - Sodobna prenova stanovanja ali kulisa za fotografiranje?#5 - Sodobna prenova stanovanja ali kulisa za fotografiranje?