Kako privarčevati pri gradnji: 5 nasvetov za zmanjšanje stroškov

04.09.2023 / Nina Petek
Gradnja hiše je lahko velik finančni zalogaj, vendar obstaja veliko načinov, kako privarčevati. Preberite naše nasvete in prihranite denar! S spodnjimi nasveti boste lahko prihranili denar in zgradili hišo vaših sanj. Gradnja hiše je namreč lahko izredno draga, tako da se je lotite premišljeno.

 

1. Načrtujte in pripravite se vnaprej

Ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko storite, da prihranite denar pri gradnji hiše, je načrtovanje in priprava vnaprej. To vključuje izbiro pravega gradbenega podjetja, pridobivanje dovoljenj in dobro načrtovanje gradnje. Če se dobro pripravite, lahko prihranite denar in se izognete nepotrebnim stroškom. Prav tako je pomembno, da se držite svojega načrta in med samo gradnjo ne spreminjate stvari, saj lahko to povzroči dodatne stroške.

2. Izberite pravega izvajalca gradnje

Izbor pravega gradbenega podjetja je ključnega pomena pri gradnji hiše. Preden se odločite za izvajalca, preverite njihove reference, preglejte njihove pretekle projekte in se pogovorite s prejšnjimi strankami. Izberite podjetje, ki ima izkušnje z gradnjo hiš in ki ima dobro ime v vaši skupnosti. Če izberete napačno podjetje, lahko to povzroči dodatne stroške in zamude pri gradnji.

3. Razmislite o alternativnih materialih

Namesto tradicionalnih materialov, kot so opeka in beton, razmislite o alternativnih materialih, ki so lahko cenejši in bolj trajnostni. Na primer, lahko uporabite lesene bloke ali steklene bloke namesto opeke. Prav tako lahko uporabite reciklirane materiale, kot so reciklirane ploščice ali reciklirani leseni elementi. Ne samo, da boste prihranili denar, ampak boste tudi prispevali k ohranjanju okolja.

 

Načrti za gradnjo hiše

Načrti za gradnjo hiše. FOTO: Shutterstock

4. Izberite enostavnejši dizajn hiše

Ena od najboljših možnosti za zmanjšanje stroškov gradnje je izbira enostavnejšega dizajna hiše. Kompleksni in zapleteni dizajni lahko povečajo stroške gradnje, saj zahtevajo več dela in materialov. Preprost in funkcionalen dizajn lahko prihrani denar in hkrati zagotovi udobno bivanje. Prav tako razmislite o manjši hiši, saj bo manjša površina zmanjšala stroške gradnje in vzdrževanja.

5. Sami opravite nekaj dela

Če imate nekaj spretnosti in časa, lahko pri gradnji hiše sami opravite nekaj dela. Na primer, lahko sami položite talne obloge, barvate stene ali celo postavite nekatere stene. To lahko zmanjša stroške dela, ki jih morate plačati izvajalcem. Vendar pa bodite previdni in se prepričajte, da imate potrebno znanje in orodja za opravljanje dela, da ne boste povzročili več škode kot koristi.

(2023), Cekin.si. Kako privarčevati pri gradnji hiše: 5 nasvetov za zmanjšanje stroškov. Pridobljeno s https://cekin.si/nepremicnine/gradnja/gradnja-hise.html

Naročite se na novice s sveta nepremičnin

* obvezno polje