Cene nepremičnin ne padajo, kaj pa cene kreditov?

19.10.2023 / Nina Petek
Pot do lastnega doma nam lahko olajša kredit po ugodnih pogojih, prilagojen našim potrebam in zmožnostim.

 

Čeprav je večina Slovencev konec minulega leta pričakovala, da se bodo nepremičnine pri nas letos pocenile, nepremičninski strokovnjaki ugotavljajo, da se to ni zgodilo. Vzrok za to je v prvi vrsti presežek povpraševanja nad ponudbo, zaradi katerega so se ponekod cene nekaterih vrst nepremičnin celo dvignile, večinoma pa so ostale na enaki ravni kot lani. Manjša ponudba je posledica upadanja števila investicij v novogradnje, pojasnjujejo strokovnjaki, vse novogradnje pa se še vedno hitro prodajo. Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) so se nove stanovanjske nepremičnine na četrtletni ravni po pocenitvi v prejšnjem četrtletju za 8,4 odstotka ponovno podražile, in sicer skupno za tri odstotke. Za 1,8 odstotka so višje tudi cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin. Rabljena stanovanja so se najizraziteje podražila v Ljubljani in preostali Sloveniji, in sicer za 2,8 odstotka, medtem ko so se v Mariboru za 1,9 odstotka pocenila. Podatki prav tako razkrivajo, da je bilo v drugem četrtletju v Sloveniji prodanih za 338 milijonov evrov stanovanjskih nepremičnin, kar je približno enako kot v četrtletju prej (336,8 milijona evrov) in za približno tretjino manj kot v istem četrtletju lani, ko se je prodalo za 480,3 milijona evrov nepremičnin. Ob tem strokovnjaki še ugotavljajo, da se trenutno nepremičnine prodajajo večinoma z gotovino in prihranki, saj imamo Slovenci v bankah privarčevanih kar približno 26 milijard evrov.

Najprej odločitev, kje bomo živeli ...

A statistika ne pomaga kaj veliko, ko se posameznik znajde v dilemi, ali naj nepremičnino kupi ali najame, ali naj bo ta nova ali rabljena in podobno. Na odločitev, kje bomo živeli, vpliva veliko dejavnikov, denimo oddaljenost od službe in družabnega življenja ter našega socialnega okolja, znesek, ki ga imamo na voljo za nepremičnino, velikost gospodinjstva in podobno. Šele ko vse to definiramo, začnemo razmišljati, kako bomo svoje želje uresničili. Pri tem nam je lahko zelo v pomoč, če prosimo za nasvet bančne strokovnjake, ki nam s svojim znanjem pomagajo izbrati najboljši način financiranja glede na naše potrebe in zmožnosti.

… in šele nato, kako bomo plačali

Ponudba kreditov je obsežna in strokovnjaki, ki se dnevno ukvarjajo s tem, nam lahko zagotovijo najbolj zanesljive informacije. V Novi KBM denimo lahko izbiramo med štirimi vrstami kreditov za financiranje nakupa ali prenove nepremičnine:

  • Namenski stanovanjski kredit je namenjen nakupu, gradnji ali prenovi nepremičnine, pa tudi za izplačilo dediščine ali zakonskega partnerja in za poplačilo drugega stanovanjskega kredita.
  • Gotovinski stanovanjski kredit stranke najpogosteje izberejo pri prenovah ali urejanju okolice.
  • Zeleni stanovanjski kredit je namenjen za investicije, ki jih povezujemo s trajnostnim bivanjem.
  • Stanovanjski kredit za nakup izbranih novogradenj ponuja možnost plačila preko dokumentarnega akreditiva 

Trenutno v Novi KBM strankam ponujajo stanovanjski kredit po ugodni fiksni obrestni meri. S fiksno obrestno mero ostaja mesečni obrok kredita ves čas odplačevanja enak, zato ni nevarnosti, da bi nam negotove razmere v svetu podražile odplačevanje. Dodatna ugodnost, ki velja do konca leta, je akcijska ponudba stanovanjskega kredita brez stroškov odobritve.

Če razmišljate o nakupu ali prenovi nepremičnine, naredite informativni izračun in oddajte povpraševanje na spletni strani Nove KBM ali pa obiščite katero od njihovih poslovalnic, kjer vam bodo zanesljivi uslužbenci svetovali pri izbiri najboljše opcije.

 

Vir: (2023), Večer. Cene nepremičnin ne padajo, kaj pa cene kreditov? Pridobljeno s https://vecer.com/kvadrati/cene-nepremicnin-ne-padajo-kaj-pa-cene-kreditov-10342198

Naročite se na novice s sveta nepremičnin

* obvezno polje