facebook pixel

Najemnik noče plačati najemnine. Kar je storil, je šokiralo lastnika.

17.11.2023 / Nina Petek
Lastnik iz Washingtona je tožil svojega najemnika, potem ko je ta, ko ni mogel več plačevati najemnine, celotno hišo oglaševal na platformi Airbnb. Posledice so hude.

 

Jason Roth iz ameriškega Washingtona se je odločil oddati svojo hišo, da bi plačal šolo za pilota. 

"Resnično potrebujem svojo hišo nazaj. Mediji so poročali o mojem primeru in super je, da je pritegnil pozornost, vendar mi osebno ne koristi veliko. Želim živeti v svoji hiši, ne pa da živim v kombiju," je v pogovoru za Insider dejal Roth.

Roth, po poklicu letalski mehanik, je svoj dom v Seattlu kupil leta 2016. Sprva je oddajal sobe, kasneje pa se je odločil, da bo oglaševal celotno hišo, da bi dodatno zaslužil. Marca letos se je v hišo preselil Kareem Hunter, Roth pa v manjše stanovanje. Dogovorila sta se za mesečno najemnino 4300 ameriških dolarjev, kar je malenkost več kot 4000 evrov. O vsem obstaja podpisana in overjena dokumentacija. Potem ko je plačal le del najemnine za prvi mesec, Roth trdi, da je Kareem nehal plačevati. Povedal je tudi, da so se poskušali dogovoriti o plačilnem načrtu, a Hunter še vedno ni plačal niti centa.

'Ne plača mi in nato še služi denar z oddajanjem moje hiše'

Namesto da bi mu dal denar, ki ga je dolgoval, je Hunter na Airbnb začel oglaševati sobe v Rothovi hiši. 

"Torej ne le da mi ne plačuje, ampak še služi denar z mojo hišo, saj je klet začel oddajati v najem. Jaz pa moram plačevati vzdrževanje in stroške komunale," je besen Roth.

Zaradi vsega skupaj je Hunterja tožil in od njega zahteva 47.248 dolarjev (44.252 evrov), od tega 33.400 dolarjev najemnine (31.282 evrov), ostalo pa so pripadajoči mesečni stroški. Zaradi kopičenja stroškov in neplačevanja računov se je bil Roth prisiljen izseliti iz najetega stanovanja in se preseliti v kombi, da bi imel denar poplačati vse zapadle račune za hišo, ki jo je dal v najem. 

Obtoževanje drug drugega

Po drugi strani toženec Kareem Hunter trdi, da je Roth zavrnil plačilo zaostalih obveznosti in vztrajal, da se zadeva reši na sodišču, da bi izterjal zavarovanje za deložacijo. Trdi tudi, da je pogojeval odpoved najemne pogodbe, če mu ta plača 40.000 dolarjev (37.464 evrov). V ZDA nekatere zavarovalne police nudijo zaščito najemodajalcem, če so toženi zaradi nezakonite deložacije. Toda ta primer ni standardno kritje v večini zavarovalnih polic za najem premoženja in Roth trdi, da takšne police ni.

 

Najem stanovanja

Najem stanovanjaFOTO: Adobe Stock

Hunter trdi tudi, da je Rothu povedal, da bo dele njegove hiše oddajal. Glede na dokumente, ki jih je pridobil Insider, se zdi, da je najem nepremičnine prek Airbnb in drugih platform za kratkoročni najem dovoljen, vse dokler se ta, ki oddaja, ne predstavlja kot predstavnik lastnika nepremičnine.

Več mesecev ne bo mogel v svojo hišo

Lokalna televizija KIRO7 poroča, da je bil Hunterjev oglas za Rothovo nepremičnino na koncu odstranjen zaradi domnevno neveljavnega dovoljenja za najem, ker je bilo "pridobljeno z uporabo napačnih podatkov o lastništvu nepremičnine".

Moška že nekaj mesecev bijeta sodno bitko. Medtem Rothovi prijatelji zbirajo denar, s katerim mu želijo olajšati finančne stroške, ki jih ima s plačevanjem sodnih stroškov in položnic za hišo, do katere ne more.

Prva obravnava na sodišču bo šele marca prihodnje leto, v tem času pa Roth kot lastnik ne bo smel vstopiti v hišo. 

M. M., (2023). Cekin.si. Najemnik noče plačati najemnine. Kar je storil, je šokiralo lastnika. Pridobljeno s https://cekin.si/nepremicnine/najem/placilo-najemnine.html