facebook pixel

V centru Ljubljane ugodno prodaja stanovanje, a ima za kupca zelo poseben pogoj

18.04.2024 / Nina Petek
Med uporabniki družbenih omrežij se širi oglas za stanovanje v Ljubljani, ki ga prodajajo kot investicijsko priložnost. Lastnik stanovanja namreč namerava v njem ostati tudi po prodaji nepremičnine, za bivanje pa je pripravljen plačevati tekoče stroške. Gre za še en bizaren oglas nepremičninskega divjega zahoda ali pametno investicijsko priložnost po zgledu iz tujine?

 

Uporabniki družbenih omrežij se čudijo nad še enim nenavadnim nepremičninskim oglasom iz Ljubljane. Lastnik namreč prodaja nepremičnino v strogem centru prestolnice. Gre za dvosobno stanovanje v četrtem nadstropju urejene stare meščanske hiše z dvigalom. V atriju stavbe je mogoče tudi parkiranje. V opisu piše, da je stanovanje v prvotnem stanju.

Lastnik je svojo nepremičnino ocenil na 189.000 evrov. Kupec pa bo moral plačati še polovico stroškov, ki bodo nastali s prodajo nepremičnine.

A na spletu razburja poudarek, da se kupec v stanovanje ne bo mogel vseliti takoj. “Stanovanje se prodaja izključno kot investicija, saj želi lastnik v stanovanju ostati kot dosmrtni najemnik. Za bivanje je pripravljen plačevati tekoče stroške,” so zapisali v nepremičninskem oglasu.

Foto: nepremičnine.net/posnetek zaslona

“Se pravi: nekdo bi živel v tujem stanovanju zgolj za ceno tekočih stroškov,” se je odzval eden izmed uporabnikov družbenega omrežja X. “Lahko bi dopisali še starost in zdravstveno stanje lastnika,” pa je zapisal drugi.

Nekateri so opozorili, da so tovrstne pogodbe po svetu povsem običajne. “Gre za normalno stvar,” je zapisal eden izmed njih in dodal: “Problem tvojega pogleda je želja po hitrem zaslužku. Investicija se dela na dolgi rok in nekdo, ki mu preživetje zadnjih let življenja predstavlja finančno težavo, je lahko zelo vesel podobnih investitorjev.”

Takšni nepremičninski posli so nekoliko pogostejši v sosednji Italiji, za takšno kupčijo pa se je uveljavil izraz nuda proprieta. To pomeni, da kupec ob nakupu dobi lastninsko pravico, ne pa tudi pravice do uporabe nepremičnine. Kupec in prodajalec se lahko dogovorita za datum, do katerega prodajalec uporablja nepremičnino ali pa da nepremičnino uporablja dosmrtno. Takšna prodaja ima dve prednosti: prodajalec lahko unovči kapital in še naprej uživa v nepremičnini, kupec pa dobi nepremičnino po nižji ceni.

Prav tako mu ni treba skrbeti za vzdrževanje nepremičnine in plačati davkov. Za tak način nakupa se odločajo mladi, ki želijo vlagati v nepremičnine, in starši, ki si želijo nepremičnine za otroke.

N1, (2024), n1info.si. V centru Ljubljane ugodno prodaja stanovanje, a ima za kupca zelo poseben pogoj. Pridobljeno s https://n1info.si/novice/slovenija/v-centru-ljubljane-ugodno-prodaja-stanovanje-a-ima-za-kupca-zelo-poseben-pogoj/