facebook pixel

Kaj morajo vedeti tisti, ki prvič kupujejo stanovanje?

22.04.2024 / Nina Petek
Saj veste, da za nakup doma ne smete nameniti vseh svojih prihrankov?

 

Alexandra Lashner in njen mož sta bila navdušena nad nakupom svojega prvega doma v začetku tega leta, poroča ameriška spletna stran CNBC. Privarčevala sta dovolj za 20-odstotno predplačilo in nista imela dolga na kreditnih karticah. Vendar še vedno nista mogla najti hiše, tudi, ko sta svoj proračun z 250.000 dolarjev povečala na 300.000 dolarjev (z 234.786 na 281.743 evrov).

"Veliko stanovanj je postalo nedosegljivih," je dejala Lashner, ki je stara 27 let in živi v Pensilvaniji. "Stanovanja, ki smo si jih lahko privoščili pred letom ali dvema, so zdaj popolnoma nedosegljiva," je dodala. 

Majhna ponudba stanovanj na trgu je dvignila cene. Vse več je takih, ki si nepremičnine ne morejo privoščiti – ne le za nakup, temveč tudi za najem.  

A tako vrtoglave cene nepremičnin ne morejo biti večne. Zato si poglejmo nekaj nasvetov, ki jih je treba upoštevati že sedaj, če želite v naslednjih letih kupiti svoj prvi lastniški dom. 

Čim več gotovine

Če je le možno, privarčevani denar pametno investirajte, tako da boste v trenutku, ko se boste odločili za nakup, čim manj zadolžili. 

Izračunajte svoja mesečna plačila 

Najprej si oglejte svoje mesečne izdatke, kot so posojilo za avto, telefon in vrtec. Nato ugotovite, koliko si lahko privoščite, da vsak mesec porabite za plačilo posojila, in se šele nato odločite, kako se boste lotili nakupa nepremičnine, pravi finančna svetovalka Jacqueline Cooper. Ne pozabite na vse stroške, ki jih boste imeli kot lastnik nepremičnine, tudi na stroške vzdrževanja.

Če delate od doma, potem razmislite, ali se vam splača kupiti dom nekje izven kraja dela. Mlajši kupci se selijo v majhna mesta in predmestja, saj imajo pogosto take službe, v katerih je delo od doma običajno. 

Račun za druge izdatke

Pred nakupom stanovanja imejte prihranjeno toliko denarja, da bi lahko v primeru motenj v prihodkih (odpoved, bolezen in podobno) nemoteno nadaljevali s poplačilom kreditnih obveznosti in drugih stroškov. Torej naj ne gre ves vas denar takoj za nakup stanovanja. 

Prav tako imejte nekaj denarja v rezervi za nepričakovane primere. Morda se bo kaj pokvarilo, morali boste renovirati, popravljati ali pa boste želeli kupiti novo notranjo opremo.

Obstajajo tudi drugi stroški, če ste na primer lastnik hiše - vzdrževanje okolice, vrta, dvorišča in podobno. 

Stroški nakupa

Ne pozabite, da boste ob nakupu morali poplačati stroške nepremičninskega posrednika, notarjev, morebiti tudi odvetnikov in drugih. 

Dobro preglejte stanovanje

Pred dokončno odločitvijo bi bilo dobro, da nepremičnino dobro pregledate. najbolje je, da gre z vami na ogled obrtnik, ki bi ocenil, koliko je treba še vložiti v prenovo stanovanja (če je to vaš sorodnik ali prijatelj, še bolje). Preverite električno napeljavo, vodovodne cevi, streho, ogrevanje in podobno.

Prenove so trenutno zelo drage, tako da razmislite, ali si jo lahko sploh privoščite. 

"To je po mojem mnenju največji finančni zalogaj," je dejala Cooperjeva. "Nekaterih stvari ne opazimo in nimamo izkušenj, da bi ugotovili, ali je to v redu ali ne," je opozorila. Če gre kaj narobe, vas to lahko stane veliko denarja.

M. M. (2024), Cekin.si. Kaj morajo vedeti tisti, ki prvič kupujejo stanovanje? Pridobljeno s https://cekin.si/nepremicnine/nakup/kaj-morajo-vedeti-tisti-ki-prvic-kupujejo-stanovanje.html