facebook pixel

7 načinov, kako ljudje nehote znižajo vrednost svojih domov

08.05.2024 / Nina Petek
Vsi lastniki nepremičnin bi morali upoštevati te nasvete.

Josh Dotoli je leta 2013 ustanovil podjetje Dotoli Group, ki v ZDA niza uspehe. Čeprav Dotoli svoje stranke poziva, naj leto pred prodajo nepremičnine le-to čim bolj uredijo, je zaznal, da nekateri s prenovo dosežejo ravno nasproten učinek, poroča spletna stran Yahoo Finance. "Čeprav si večina lastnikov stanovanj prizadeva za povečanje vrednosti svojih domov, obstaja več ukrepov, ki lahko imajo škodljiv učinek, zaradi katerega se vrednost vašega doma zmanjša v manj kot enem letu," je dejal Dotoli in nanizal nekaj dejanj, s katerimi lahko uničite vrednost svojega doma.

Zanemarjanje vzdrževanja

Pri fizičnih strukturah majhne težave vedno postanejo velike težave, če imajo dovolj časa, in eden od najmanj produktivnih načinov, kako izkoristiti 12 mesecev, je, da pustimo, da se težava razvija. "Če se ne lotite potrebnih popravil in vzdrževanja, lahko to hitro zmanjša vrednost vašega doma," je dejal Dotoli. "To vključuje ignoriranje puščanja vodovodnih cevi, poškodovane strešne kritine, vodovodnih ali električnih težav. Zanemarjanje vzdrževanja lahko sčasoma privede do večjih in dražjih težav," je poudaril. 

Pretirano urejanja doma po lastnem okusu 

Če veste, da boste nepremičnino v bližnji prihodnosti prodali, potem ni pametno, da jo urejate v kakšnem ekstremnem stilu. "Zelo personalizirane prenove ali oblikovalske odločitve, kot so edinstvene barve, nekonvencionalne postavitve ali preveč nišne funkcije, lahko omejijo privlačnost vašega doma za potencialne kupce," pravi Dotoli. "Bistveno je najti ravnovesje med osebnim slogom in široko tržno privlačnostjo."

Neupoštevanje zunanjega videza

Zunanja podoba, ki jo kupci vidijo, ko se pripeljejo do vašega doma, bo oblikovala njihovo mnenje o celotnem preostalem delu hiše. Konec koncev, če ste pustili, da je okolica zanemarjena in zunanjost nepremičnine plesni, le kako ste potem skrbeli za notranjost doma ... "Zanemarjanje zunanjosti vašega doma lahko odvrne potencialne kupce," pravi Dotoli. "To vključuje nevzdrževanje trate, puščanje zaraščanja krajinske arhitekture ali dopuščanje propadanja zunanjosti. Slab prvi vtis lahko kupce odvrne od tega, da bi sploh vstopili v vaš dom."

"Naredi sam" je super, če seveda veste, kaj počnete

Samo zato, ker je na YouTubu vse videti preprosto, še ne pomeni, da boste to lahko izvedli tudi v resničnem življenju. Samostojno izvajanje projektov je lahko odličen način za varčevanje z denarjem - razen če je delo slabo opravljeno in amaterskega videza. "Medtem ko lahko projekti "naredi sam" prihranijo denar, lahko slabo izvedena prenova zmanjša vrednost vašega doma," je dejal Dotoli. "Neustrezna izdelava ali rezanje vogalov lahko privede do težav, ki zahtevajo draga popravila."

Neizvedba energetsko učinkovitih izboljšav

Skoraj vsi kupci postavljajo varčevanje z energijo in okolju prijazne funkcije, ki zmanjšujejo račune za komunalne storitve, visoko na seznam obveznih elementov. V tem primeru lastniki stanovanj svojih nepremičnin ne razvrednotijo s tem, kar naredijo v enem letu, temveč s tem, česar ne naredijo. "Na današnjem okolju prijaznem trgu so lahko hiše, ki niso energetsko učinkovite, za kupce manj privlačne," je dejal Dotoli. "Če ne posodobite izolacije, oken ali ogrevalnih in hladilnih sistemov, lahko to zmanjša vrednost vašega doma."

Dodajanje nedovoljenih struktur brez ustreznih dovoljenj

 

Prenova doma

Prenova domaFOTO: Thinkstock

Dober nepremičninski agent bo hitro opazil nezakonite dodatke, ki so velik pravni, finančni in varnostni alarm. "Gradnja prizidkov ali objektov brez potrebnih dovoljenj lahko povzroči pravne in finančne težave," je dejal Dotoli. "Nedovoljena dela lahko zmanjšajo vrednost vašega doma in otežijo prodajo."

Postavitev nerealne ponudbene cene

Nazadnje je tu še prevelik optimizem glede tega, koliko je po mnenju lastnikov vreden njihov dom. Seveda želite zaslužiti, ampak pretiravanje s ceno bo podaljšalo čas prodaje in odvrnilo številne potencialne kupce. "Če za svoj dom postavite nerealno visoko ceno, lahko to odvrne potencialne kupce in povzroči, da vaša nepremičnina na trgu obtiči, kar posledično zmanjša njeno vrednost," je dejal Dotoli.

M. M. (2024). Cekin.si. 7 načinov, kako ljudje uničijo vrednost svojih domov. Pridobljeno s https://cekin.si/nepremicnine/gradnja/renoviranje-doma.html