facebook pixel

Ustvarite svoj zenovski vrt

04.06.2024 / Nina Petek
Mar ne bi bilo čudovito imeti svoj umirjeni kotiček, svoj zen? Medtem ko drugi za doseganje tega svetujejo meditacijo, lahko zen ustvarite tudi v svojem domu, natančneje na svojem vrtu.

 

Zenovski vrtovi so že leta priljubljeni dodatki domov, a večina ne ve natančno, kako jih pravilno ustvariti. Premamita jih njihova umirjena energija in organiziranost, a velikokrat pozabijo na pomemben del: minimalizem. Japonci v svoje vrtove ne vključujejo veliko elementov, saj želijo ohraniti pretok energij, s katerimi se navsezadnje sploh doseže občutek miru in sproščenosti.

Tokrat vam zaupamo nekaj nasvetov, ki vam na tej poti lahko pomagajo. Bistvo je v pravilni rabi elementov in sledenju lastni intuiciji.

OSVETLJAVA

Osvetljava je tisti element, ki v resnici ustvari vzdušje prostora. Enako velja tudi za vrtove. Pri zenovskih vrtovih uporabite japonske različice, na primer laterne. Te lahko razporedite po vrtni potki, na verandi ali okoli delov, kjer se največ zadržujete. Ne pozabite pa tudi na dekoracijo zunanjega pohištva. Na mizo lahko postavite sveče ali manjša svetila, ki bodo poudarila intimnost.

PESEK

Pesek predstavlja enega ključnih elementov zenovskega vrta, simbolizira pa morje. Izberite si prostor na vrtu in ga posujte s peskom. Če tega nimate, lahko kupite tudi posebne gredice, a poskrbite, da je obroba iz lesa. Ko je pesek pripravljen, sledi ključni trenutek: vrisovanje linij z lesenimi grabljicami. Ustvarite, kar pri sebi začutite, da vas umirja. Lahko so valovi, krogi ali naključne linije.

KAMENJE

Še en element, ki ga ne smete izpustiti na zenovskem vrtu, so kamni. Ti simbolizirajo japonske otoke. Velikost v tem primeru ni pomembna, prav tako ne sama postavitev. Večje kamne lahko postavljate drugega na drugega, okoli njih polagate manjše, a vseeno ne pretiravajte s količino. Japonci namreč izhajajo iz minimalizma, kar se odraža tudi na njihovih vrtovih. Večina uporablja rečne kamne, ker premorejo posebno moč, a tudi če prinesete kakšne druge, ne bo nič narobe. Lahko je vaš osebni projekt, da z vsakega potovanja prinesete kakšen kamen in ga vključite v svoj vrt. Tako bo ta postal opomnik na lepe čase in čase miru. Če želite ostati zvesti japonski tradiciji, jih postavite tako, da gledajo na sever in jug.

ELEMENT VODE

Voda je že od nekdaj znana po svoji moči umirjanja človeškega uma (in čustev) in tako ni presenetljivo, da je prisotna tudi na zenovskih vrtovih. V kakšni obliki jo vključite,  je vaša osebna odločitev. Lahko imate manjši ribnik, fotnano ali kakšno drugo obliko. Pogosta je uporaba slapov, ki se izlivajo v ribnik ali jezerce, okoli katerega so kamenje in rastlinje.

MAH IN DRUGE RASTLINE

Med najpogostejšimi rastlinami zenovskih vrtov je vsekakor mah. Lahko ga posadite okoli ribnika, ob potki po kamenju in drugod. Uporabite ga v večji količini, da bo prišel do izraza. Dobra stran maha je, da z njim ni veliko dela. Ko se enkrat zakorenini med vaše kamne, bo tam lepo rastel naprej. Imejte v mislih, da najbolje uspeva na senčnih in vlažnih predelih.

Poleg maha se pogosto uporablja tudi praprot, piko na i pa s svojimi vijoličastimi listi daje tradicionalni japonski javor. Uporabite lahko tudi japonsko peruniko, bambus, grmaste potonike in japonska marelična drevesa, mize pa okrasite z bonsajem.

SEDEŽI

Ko govorimo o japonskem slogu opremljanja, ne moremo mimo lesa in drugih naravnih materialov. Te izberite tudi za sedala. Ob potki lahko postavite več lesenih klopi ali ustvarite kotiček, kjer imate leseno seedežno pohištvo. Namesto lesa lahko uporabite tudi kamen.

KIPI

Kipi so sicer lep dodatek, niso pa nujni, če se odločite zanje, vam svetujemo minimalistično uporabo. To pomeni, da smiselno umestite na vrt en gong ali kip Bude. Tradicionalni kipi so poleg Bude še vojaki, konji in sloni, večkrat pa se namesto tega uporabijo le prej omenjeni večji kamni, postavljeni drug na drugega.

GLASBA IN FENG ŠUJ

Po besedah Japoncev ni na zenovskem vrtu nič pomembnejšega od feng šuja. S pravilno razporeditvijo stvari po vrtu namreč omogočite pretok energije či, kar vodi do boljšega počutja, izboljšanja odnosov in življenja nasplošno. Nikoli ne oblikujte ravnih poti, temveč vedno vključite tudi nežne zavoje, s čimer umirite pretok energije. Čudovit dodatek je tudi glasba, ki vas bo popeljala v svoj svet, vam pomagala pri meditaciji ali sproščanju. Uporabite nežno glasbo, najbolje pa seveda meditativno ali tradicionalno japonsko.

S. K. (2024). Naš dom2. Junij/julij 2024, str. 80-82.

#1 - Ustvarite svoj zenovski vrt#2 - Ustvarite svoj zenovski vrt#3 - Ustvarite svoj zenovski vrt#4 - Ustvarite svoj zenovski vrt