facebook pixel

Slovenci še vedno prvi pri nakupu nepremičnin na hrvaški obali

17.06.2024 / Nina Petek
V Istri se cene začnejo pri 3.500 evrov za kvadratni meter, v Opatiji in na Krku soše višje. Številni odštejejo za nepremičnino na hrvaški obali več, kot so sprva načrtovali. Od letos višji davki za vikende, kjer nima nihče prijavljenega stalnega prebivališča.

 

Nepremičninski posredniki pravijo, da smo Slovenci še vedno prvi med kupci vikendov v Istri in Kvarnerju, sledijo Nemci, ki pa posegajo po dražjih nepremičninah.

V Istri in Kvarnerju je ponudba predvsem rabljenih nepremičnin izjemno majhna, na drugi strani pa se je v zadnjem obdobju zgradilo več novogradenj. Cene se začnejo od štiri tisoč evrov na kvadratni meter. Kljub visokim cenam, ki presegajo cene iz hrvaške prestolnice, pa povpraševanje ne pojenja. Največ tujih kupcev na tem delu hrvaške obale prihaja iz Slovenije, sledijo jim Nemci, ki pa posegajo po bolj luksuznih nepremičninah, čeprav so po besedah naših sogovornikov tudi številni Slovenci pripravljeni za počitniško hišo na morju ošteti vrtoglave zneske.

Številni so pripravljeni odšteti več, kot so načrtovali

Istra je pri Slovencih izjemno priljubljena počitniška destinacija, kjer so številni tudi kupili svoje vikende. Ta trend se v zadnjem letu ni spremenil. "Ta del hrvaške obale nekako tradicionalno pripada Slovencem, predvsem zaradi dostopnosti. V dobri uri ste denimo iz vaše prestolnice že na morju," pravi nepremičninski posrednik Anai Kurelić. Poudarja, da je povpraševanje za nakup počitniških enot Slovencev izjemno veliko.

"Ste še vedno prvi med tujci. Največ povpraševanje po nepremičninah je z vaše strani od meje pa do Novigrada," pravi Kurelić, ki poudarja, da smo Slovenci načeloma racionalni, a ko vidimo, da ponudbe pravzaprav ni veliko, smo za počitniško hišo pripravljeni odšteti več kot smo sprva načrtovali.

Redki kupijo nepremičnino nad 400 tisočaki

"Razlike med cenami so velike, predvsem pa so odvisne od kraja in od oddaljenosti od morja. Dejstvo je, da rabljenih nepremičnin skoraj ni, tiste, ki pa pridejo na trg, pa hitro najdejo kupca. Cene se začnejo nekje od 3.500 evrov, stanovanja v neposredni bližini obale in ob njej pa hitro presežejo pet tisočakov. Še višje cene so recimo v Rovinju in v Opatiji, kjer novogradnje prav tako presegajo osem tisočakov. In ne boste verjeli, prej ali slej se najde kupec, tudi Slovenci ste med njimi," je jasen Kurelić, ki podrobnejših informacij, o tem, koliko smo Slovenci pripravljeni odšteti za nepremičnino na njihovi obali, ne želi razkriti. "Na splošno bi rekel, da kupujete nepremičnine od 150 do 400 tisoč evrov. Seveda se najdejo tudi takšni, ki sežejo globlje v denarnico, a je takšnih primerov manj. Kupci nepremičnin, ki presegajo 400 tisočakov, so v večini primerov Nemci."

Na Krku tja do 300 tisočakov

Pri Slovencih je priljubljen tudi Kvarner, zaželeni destinaciji pa sta predvsem otoka Krk in Cres, kjer so cene malenkost višje od prej omenjenih. "Na obeh otokih tako pri turistih kot lastnikih nepremičnin prevladujete Slovenci. Ponudba nepremičnin je dokaj velika, a visoke so tudi cene. Slovenci največ povprašujete po stanovanjih do 300 tisočakov," nam je povedala nepremičninska posrednica Snježana Meštrović. Predvsem na Krku se prodajajo tudi luksuzne samostojne hiše, ki presegajo milijonske zneske. Takšnih se prodaja okoli 150, med kupci pa so le redki Slovenci.

Od letos višji davek na počitniške kapacitete

Sicer pa od letos na Hrvaškem veljajo novi višji davki za nepremičnine, ki so namenjene vikendom oziroma v katerih nima nihče stalnega prebivališča. Do letošnjega leta je bil pavšalni davek, ki so ga plačevali lastniki turističnih nepremičnin, največ dva evra za kvadratni meter, od letos pa se je ta lahko dvignil vse do pet evrov za kvadratni meter. Hrvaška finančna uprava je višino omenjenega pavšalnega davka prepustila posameznim občinam. Tako je večina občin v Istri ta davek dvignila na najvišji dopustni znesek, torej pet evrov.  

K. U. (2024), Bloomberg Adria. Slovenci še vedno prvi pri nakupu nepremičnin na hrvaški obali. Pridobljeno s https://si.bloombergadria.com/ostalo/nepremicnine/57273/koliko-stanejo-nepremicnine-na-hrvaski-obali/news