facebook pixel

'Invazija Slovencev na Jadran'

09.07.2024 / Nina Petek
Hrvaška obala še naprej vzbuja veliko zanimanja slovenskih kupcev nepremičnin. Slovenski državljani so lani pri sosedih kupili 3403 nepremičnine. Po podatkih hrvaškega portala Indomio so v prvi polovici letošnjega leta zabeležili izjemno, 20-odstotno rast povpraševanj slovenskih kupcev po nepremičninah na Hrvaškem v primerjavi z letom prej. Očitno bomo Slovenci tudi letos na prvem mestu kupcev nepremičnin na Hrvaškem.


"Za kakovostne nepremičnine na dobrih lokacijah ob morju so pripravljeni plačati več. Njihovo povpraševanje močno vpliva tudi na cene na obali," poudarja Mladen Matijević, regionalni direktor Indomia.

Nakupe Slovencev na Hrvaškem je spletna stran jutarnji.hr v naslovu opisala z besedami "invazija na Jadran".

Katere regije najbolj zanimajo slovenske kupce?

 

Rovinj

RovinjFOTO: Adobe Stock

Analiza njihovih podatkov kaže, da so za slovenske kupce najbolj zaželene regije IstraKvarner in Dalmacija, s posebnim poudarkom na otoku Krku. Zaradi bližine in dostopnosti so te destinacije, pravijo, idealne za krajše vikend obiske.

Slovenski kupci zaradi svoje pripravljenosti plačati več za kakovostne in dobro locirane nepremičnine pomembno vplivajo na rast, torej na visoke cene na hrvaškem obalnem trgu, podobno kot kupci iz Nemčije v preteklih letih. Po podatkih portala Indomio so povprečne cene nepremičnin v priljubljenih obalnih regijah sledeče: Istra: 3.546 evrov na kvadratni meter, Kvarner 3.591 in Dalmacija 3.530 evrov.

V primerjavi z nekaterimi regijami v Italiji so cene nepremičnin na Hrvaškem bistveno višje. Po podatkih, zbranih s portala Immobiliare.it so povprečne cene nepremičnin na kvadratni meter v Italiji na območjih ob slovenski obali: Emilija - Romanja 2.217 evrov, Furlanija - Julijska krajina 1.830 in Benečija 2.235 evrov. 

Regije v Italiji, ki so blizu Slovenije, kot sta Furlanija - Julijska krajina in Benečija, ponujajo torej bistveno nižje cene nepremičnin v primerjavi s priljubljenimi hrvaškimi obmorskimi destinacijami, vendar je tudi znano, da nimajo tako privlačnega okolja kot na primer hrvaška obala, še posebej otoki. 

Za Slovenijo podatki portala Indomio.si po drugi strani kažejo, da ima slovenska obalno-kraška regija višjo povprečno ceno kot hrvaška obala - 3770 evrov za kvadratni meter. Zanimivo je tudi, da nepremičninski trg v večjih mestih v Sloveniji ne miruje.

M. M., (2024), Cekin.si. 'Invazija Slovencev na Jadran'. Pridobljeno s https://cekin.si/nepremicnine/nakup/invazija-slovencev-na-jadran.html