facebook pixel

Načrtujete nakup stanovanja? Pohitite, posojila bodo dražja.

27.01.2019 / Robi Slana
Evropska centralna banka bo do konca leta povsem opustila milijardne odkupe obveznic. Kljub temu, da bo ključne obrestne mere še vsaj eno leto obdržala na zgodovinsko nizkih ravneh, lahko banke obrestne mere za nova posojila začnejo zviševati.

Evropska centralna banka (ECB) bo do konca leta povsem prekinila izvajanje programa kvantitativnega sproščanja (več o tem v okvirju). Od leta 2015 je odkupila za več kot dva tisoč milijard evrov državnih obveznic.

Izvajanje programa je sicer načrtovala do septembra 2016, a že takrat je dopuščala možnost podaljšanja. Po treh letih bo torej program povsem ukinila.

Obrestne mere v območju z evrom tudi medtem ostajajo na zgodovinsko nizkih ravneh. Ključna obrestna mera ostaja pri nič odstotkih, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank znaša -0,4 odstotka, obrestna mera za mejno posojanje pa 0,25 odstotka. ECB pričakuje, da naj bi na trenutnih ravneh ostale vsaj do poletja prihodnje leto oziroma toliko dolgo, dokler ne bo svet zaznal, da je gibanje inflacija skladno s pričakovanji.

Ekonomist Bogomir Kovač dvomi o pričakovanjih ECB, da naj bi obrestne mere na trenutnih ravneh ostale vsaj še eno leto.

"Obrestne mere bodo zagotovo do konca leta ostale nespremenjene, prihodnje leto pa že pričakujem njihovo rast. ECB ima sicer možnost vztrajanja pri enakih obrestnih merah, kar pomeni, da bodo likvidnostno delovanje prekinili, politiko obrestnih mer pa ohranili. Z vztrajanjem pri nizkih obrestnih merah bo ECB skušala gospodarsko rast pospeševati," pojasnjuje Kovač.

Zgolj skozi tržne učinke bi se s prekinitvijo kvantitativnega sproščanja namreč obrestne mere morale začeti zviševati.

Posojila bodo dražja

Novi imetniki posojil v evrih s spremenljivo obrestno mero lahko torej kmalu pričakujejo dražje zadolževanje. "Ali se bo to zgodilo že v prvih odzivih komercialnih bank, ki imajo manevrski prostor neodvisen od odločitve ECB, je odločitev posameznih bank. Zagotovo pa se čas nizkih obrestnih mer končuje," je jasen Kovač.

Načrtujete najem posojila? Pohitite!

Kovač zato tistim osebam, ki načrtujejo najem posojila, svetuje, naj pohitijo. Če je le mogoče, naj vzamejo posojilo s fiksno obrestno mero.

Tisti, ki se bodo odločili za posojilo s spremenljivo obrestno mero (Euribor + fiksen pribitek), pa naj v banki prosijo za simulacijo gibanja mesečnih anuitet posojila v primeru zvišanja medbančne obrestne mere Euribor.

Ker se bo z najnovejšimi ukrepi ECB cena denarja za banke zvišala, bodo tudi te dražje posojale denar komitentom. To pomeni, da bodo novi posojilojemalci že ob najetju posojila dobili višji pribitek, po zvišanju ključnih obrestnih mer pa se bo zvišal tudi Euribor.

 

Vir: www.siol.net

Avtor: David Kos

Naročite se na novice s sveta nepremičnin

* obvezno polje