facebook pixel

Lahko pričakujemo padec cen? NEPREMIČNINSKI TRG V PRIHODNOSTI!

02.08.2020 / Robi Slana
Zadnje čase prejemamo od strank v večji meri zelo podobna vprašanja. Bodo cene nepremičnin v prihodnosti padle? Kaj se bo zgodilo oz. dogajalo na nepremičninskem trgu? Se je spremenilo povpraševanje po določenem segmentu nepremičnin? Predvsem pa jih zanima, kaj se na splošno dogaja na trgu nepremičnin. Na vse skupaj bomo poskušali odgovoriti v nadaljevanju, ob tem pa bomo pogledali tudi, kaj se dogaja v tujini.

Lahko pričakujemo padec cen?

NEPREMIČNINSKI TRG V PRIHODNOSTI!

POVPRAŠEVANJE  PO STANOVANJIH JE ŠE VEDNO VELIKO. PRI NAKUPIH HIŠ JE PRISOTNA ŽELJA PO DOMAČIH PISARNAH. 

 

Zadnje čase prejemamo od strank v večji meri zelo podobna vprašanja. Bodo cene nepremičnin v prihodnosti padle? Kaj se bo zgodilo oz. dogajalo na nepremičninskem trgu? Se je spremenilo povpraševanje po določenem segmentu nepremičnin? Predvsem pa jih zanima, kaj se na splošno dogaja na trgu nepremičnin. Na vse skupaj bomo poskušali odgovoriti v nadaljevanju, ob tem pa bomo pogledali tudi, kaj se dogaja v tujini.

 

Padca ni! Najbolj zaželena so stanovanja!

Posredniki agencije 24nep smo si enotni, da je na trgu še vedno prisotno izredno veliko povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah. Absolutno prevladujejo stanovanja, ki jim sledijo hiše in na koncu zemljišča. Ne glede na to, da je epidemija in posledična karantena v celoti ustavila poslovanje in prodajo nepremičnin, se je po zaključeni karanteni vse vrnilo na nivo, ki je bil pred njo. Kupci so ponovno prišli na oglede in tudi normalno nadaljevali z nakupi, tako da nismo zaznali kakšnega padca povpraševanja. Zaznali smo kvečjemu povečano povpraševanje po hišah in zemljiščih, kar menimo, da je posledica preživete karantene. Verjamemo, da je se je spremenilo razmišljanje ljudi, ki so se začeli zavedati pomena zunanjega prostora nepremičnine, sploh v razmerah, katerim smo bili izpostavljeni v času karantene.

Poslovne nepremičnine

Kar pa se tiče področja poslovnih nepremičnin, pa je situacija popolnoma drugačna, saj se je povpraševanje v večji meri ustavilo. Podjetja so se v določenih pogledih prilagodila v smislu večjega obsega dela od doma in iz previdnosti glede nestabilne prihodnosti gospodarstva temu primerno ustavila nekatere investicije. Selitev določene količine dela na dom zaposlenih in odpuščanje delavcev se posledično pozna pri zmanjšanju kapacitet poslovnih prostorov, kar se odraža pri povpraševanju. Izjema pri poslovnih nepremičninah so skladiščni prostori, po katerih se je in se še povečuje povpraševanje. Sklepamo, da je to posledica povečane internetne prodaje.

Kaj se dogaja s turističnimi najemi?

Določene spremembe se dogajajo tudi na trgu oddaje stanovanjskih nepremičnin, predvidenih predvsem za oddajo v turistične namene preko portalov, kot je npr. Airbnb. Na področju oddaje stanovanjskih nepremičnin v namene dolgoročnega bivanja še vedno spremljamo trend visokega povpraševanja in temu primerne višine najemnin. Temu nasprotno je oddaja v turistične namene v določenem obdobju povsem zastala in se le počasi pobira, kar je predvsem posledica padca prihoda tujih gostov. Vse skupaj se prav tako odraža pri zaznani spremembi cen.

Kaj pa tujina?

Ugotavljamo, da se v tujini srečujejo s podobnimi izzivi, kot pri nas. Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah je še vedno prisotno, po poslovnih  pa manj. Zanimiv je podatek, da sta se povečali nakup in gradnja novih hiš, predvsem v smislu, da si ljudje zagotovijo prostor za domačo pisarno. Verjamemo, da bosta prodaja in nakup nepremičnin, predvsem stanovanjskih, tudi v prihodnje ohranila trenutno strukturo. Dejstvo je, da bodo ljudje vedno potrebovali prostor, kjer lahko bivajo in seveda temu primerno opravljali nakupe/prodaje nepremičnin. Tudi zaradi trenutnih ugodnih kreditnih obrestnih mer smatramo nakup nepremičnine kot dobro naložbo, saj ne glede na korona krizo nepremičnine ohranjajo ceno in jo bodo tudi v prihodnosti.

 

Cene stanovanj v prihodnje po mnenju strokovnjakov!

Padec bo, ampak ne pretiran!

»Ocenjujem, da bodo cene nepremičnin v prihodnjem letu zagotovo padle. Glede na to, da je bilo rast cen zadnjih 5 let znatno čutiti pri stanovanjih, bo verjetno tudi pri njih najbolj opazen padec cen. Ne verjamem pa, da bo upad cen pretiran. Vzroki za upad cen bodo najverjetneje gospodarska kriza kot posledica izbruha Covid19, strožji pogoji bančnega kreditiranja, povečana ponudba novih stanovanjskih stavb, morda tudi okoljska kriza.«

Janja Muršec,  nepremičninska posrednica že od leta 2011,  univ. dipl. ekonomistka

 

Vsaka napoved je špekulacija!

V tem trenutku smatram vsako napoved prihodnosti kot špekulacijo. Če pa vzamemo v obzir vse, kar se trenutno dogaja na svetu, v našem okolju in na trgu ter primerjam slednje s preteklostjo, bi lahko napovedovali padec cen nepremičnin. Vseeno pa sem izredno optimističen glede prihodnosti, saj verjamem, da bosta država in Evropska unija v veliki meri pripomogli k blaženju posledic epidemije. Slednje se tudi že izvršuje in na ta način bo lahko večina podjetij ohranila rentabilen nivo poslovanja, kar pa posledično ohranja tudi delujoči trg in višino cen nepremičnin. Vse skozi pa zaznavamo izredno veliko povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah.

Robi Slana, nepremičninski posrednik že od leta 2013, dipl. ekonomist

Naročite se na novice s sveta nepremičnin

* obvezno polje