facebook pixel

Kako hitreje prodati nepremičnino!

02.12.2020 / Robi Slana
5 nasvetov - Robi Slana, direktor 24nep, vam svetuje, kaj narediti, da boste hitreje prodali vašo nepremičnino

 

Sprejeli ste odločitev, da boste prodali svojo nepremičnino. Mogoče se sprašujete, kaj je naslednji korak ali kako naj pristopite, da bi jo prodali hitreje in za najvišjo možno ceno. Zato  vam v nadaljevanju prestavljamo nekaj nasvetov za hitrejšo prodajo, katerim pri nepremičninski agenciji 24nep posvečamo veliko pozornosti in vam bodo lahko v pomoč.

Po pregledu oglasov na spletnih nepremičninskih portalih večkrat ugotavljamo, da prodajalci, ki se lotijo prodaje nepremičnine v lastni režiji, na začetku ne naredijo nekaterih osnovnih in izredno pomembnih stvari oz. se lotijo prodaje takoj, ko smatrajo, da je trenutek primeren. Nekaj teh pomanjkljivosti lahko na koncu pomeni daljši prodajni čas, izgubo najboljšega kupca in posledično nižjo končno prodajno vrednost.

 

#1 - Kako hitreje prodati nepremičnino!

1. CENA

Prvi in najpomembnejši nasvet je postaviti pravilno in ustrezno ceno. Večkrat srečamo oglase, kjer je že takoj razvidno, da so lastniki ceno postavili previsoko. To lahko v večini primerov sklepamo predvsem iz izkušenj, ki jih imamo glede prodaje podobnih nepremičnin na določeni lokaciji, saj po pregledu slik ugotovimo, da nepremičnina ni v »brezhibnem« stanju ali »vseljiva brez potrebnih vlaganj« ter da povpraševanje, glede na področje ali tip nepremičnine, ni veliko. Nerealno postavljena cena odvrača potencialne kupce, ki bi jih s primerno postavljeno ceno v prvi vrsti pritegnili k ogledu, najverjetneje pa tudi pripravili do nakupa po oglaševani ceni. V primeru občutka da je cena postavljena previsoko, kupec v vsakem primeru želi izsiliti določen popust, ali v slabšem primeru, sploh ne izkaže zanimanja, saj je prepričan, da ne bo dosegel pričakovane realne vrednosti.

 

#2 - Kako hitreje prodati nepremičnino!

2. PLESKANJE

Preden postavimo primerno ceno in se aktivno lotimo prodaje, je nepremičnino seveda potrebno pripraviti na ta proces. Na drugo mesto smo zato postavili notranje pleskanje. Ugotavljamo, da je sveže prepleskano stanovanje ali hiša v prvi vrsti veliko bolj privlačna, deluje sveže in s tem ustvarja boljši občutek ter privablja večje število potencialnih kupcev. Pleskanje predvsem poskrbi tudi za to, da se skrijejo kakšne pretirane barvne kombinacije, ki nam kot lastniku sicer odgovarjajo, kupca pa bi znale odvrniti. Pred pleskanjem je smiselno odstraniti slike in ostale viseče predmete, da se lahko zakrijejo tudi luknje, kjer so visele, in s tem ustvarimo urejene, celovite površine.

 

#3 - Kako hitreje prodati nepremičnino!

3. GENERALNO ČIŠČENJE

Tretji nasvet je vezan na prejšnji korak, in sicer govorimo o generalnem in temeljitem čiščenju ter odstranitvi nepotrebnih stvari in odvečne krame. Nemalokrat je že iz slik v oglasu razvidna umazanija, pajčevine in prah. S takšnimi stvarmi dodatno po nepotrebnem odvračamo določeno skupino ljudi. Zato je osnovno priporočilo, da se nepremičnina temeljito očisti; tudi vsi tisti kotički, ki jih že nekaj časa zanemarjamo in se nam ne zdijo pomembni, ker se jih ne vidi, naj dobijo določen delež naše pozornosti. Smiselno je, da pregledamo prostore in iz njih odstranimo vse stvari, za katere menimo, da jih kupec ne bo potreboval, ali gre za naše osebne predmete, naše slike idr. Vse to bo pripomoglo k prijetni celostni podobi in tudi občutku pri kupcu, da smo se pripravili na prodajo, smo pripravljeni prodati in že »miselno« preseljeni. Ta občutek je za kupca zelo pomemben, saj se bo na ta način lažje »preslikal« v nepremičnino in si v mislih že predstavljal, kako si bo nepremičnino uredil po svoje.

 

Želim posvet s strokovnjakom! - Pošljite nam podatke

 

#4 - Kako hitreje prodati nepremičnino!

4. PRIVLAČNE FOTOGRAFIJE

Vse prej omenjene aktivnosti bodo na koncu pripomogle k ustreznim in privlačnim fotografijam. To pa je naš četrti nasvet – ustrezno in profesionalno narejene fotografije. Pri prodaji nepremičnine se je potrebno zavedati, da prvi stik kupec z nepremičnino naredi preko fotografij, ki jih vidi v našem oglasu. Ker je večina ljudi vizualnih tipov, so le-te izrednega pomena. Objavljene fotografije naj tako predstavljajo dejansko in realno stanje, vendar naj bodo narejene na način, ki bo pritegnil potencialnega kupca, mu prikazal pozitivne lastnosti in prednosti bivanja v vaši nepremičnini. Pri izdelavi fotografij je pomemben tudi del dneva, ko jih posnamemo, zunaj naj bo svetlo, sončno; pomemben je tudi kot, pod katerim slikamo, prav tako moramo zajeti čim večji del celotnega prostora in ne samo del opreme, ki je v eni sobi.

 

#5 - Kako hitreje prodati nepremičnino!

5. OGLEDI NEPREMIČNINE

Ko ste naredili vse omenjeno, bo zagotovo nekaj ljudi, ki si bodo želeli ogledati vašo nepremičnino. To pa nas pripelje do petega nasveta, ki se glasi: omogočite ustrezni čas za oglede. Pri nas to pomeni, da se je potrebno stranki, potencialnemu kupcu, prilagoditi glede na njegove želje, a vendar ohraniti smisel za časovno ustreznost samega ogleda; torej, da se ne dogovarjamo za oglede, ko je zunaj tema, v močnem dežju za ogled zemljišča ali hiše in drugo, vseeno pa omogočiti ogled v časovno razumnem okvirju.

 

Želite posvet s strokovnjakom? Pošljite nam podatke

 

#6 - Kako hitreje prodati nepremičnino!

NAJPOMEMBEJŠE: Pripravite dokumentacijo

Svetujemo vam, da pred pričetkom vseh teh aktivnosti preverite, ali imate vso potrebno dokumentacijo, ki se zahteva pri prodaji. Tukaj izpostavljamo predvsem gradbeno in morebitno uporabno dovoljenje za stavbo. Velikokrat se zgodi, da se stranke obrnejo na nas za pomoč pri prodaji, nato pa na prvem razgovoru in pregledu dokumentacije ugotovimo, da je le ta pomanjkljiva oz. stranka z njo sploh ne razpolaga. Skladno z gradbenim zakonom, ki je stopil v veljavo junija 2018, so se zadeve na tem področju drastično poostrile, kajti tudi banke zahtevajo predložitev slednjega od kupca, ki želi pridobiti kreditna sredstva za financiranje nakupa.

Za prodajo nepremičnine se je torej potrebno dobro pripraviti in posvetiti tudi določenim stvarem, ki se nam v tistem trenutku zdijo malenkostne. Vendar pa skupek vsega lahko na koncu ne le pripomore k hitrejši prodaji in višji prodajni ceni, ampak sploh omogoči zanimanje za nepremičnino, brez katerega pa le-te sploh ne moramo prodati. Ne pozabimo tudi na dejstvo, da najverjetneje prodajate svojo največjo investicijo in tudi kupnina, ki jo boste prejeli, predstavlja izredno veliko vrednost, zato je kakršna koli aktivnost, ki lahko pomaga v tem procesu, več kot dobrodošla.

Seveda pa smo vam za pomoč na voljo izkušeni profesionalni prodajalci nepremičnin, ki lahko doprinesemo izredno dodano vrednost in poskrbimo za razliko tako v ceni, po kateri se bo vaša nepremičnina prodala, kot tudi v času, v katerem se bo prodala.

#7 - Kako hitreje prodati nepremičnino!

Naročite se na novice s sveta nepremičnin

* obvezno polje